Francúzska špecialita z Orleans. Rillety sú špecialitou regiónu Loiry vo Francúzsku aj ked sú vyrábané a predáváné do celého sveta. viac
ARNAUD Králičie rillety, 180g
Rillety sú špecialitou regiónu Loiry ve Francii, aj keď sú vyrábané a predávané po celej krajine.
Pomazánka má hrubú textúru. Rillety sú na pol ceste medzi paštétou a pyré z tučného bravčového mäsa. Podiel tuku sa lísi podľa receptúry od polovičného množstva tuku podľa použitého mäsa až po diel rovnajúci sa použítému množstvu mäsa.
Tučný kus bravčového mäsa sa nakrája, nasolí a nechá niekoľko hodin odležať. Potom sa pomaly pečie, pokiaľ nie je dostatočne mäkký, aby sa dal ľahko oddeliť na menšie kúsky vidličkou. Tuk, ktorý mäso pustí, sa vmieša naspäť. Následne je zmes vychladená a vďaka dostatočnému množstvu tuku sa ľahko rozotiera.
Zmes je ochutená soľou, korením a prípadne muškátom alebo novým korením a bylinkami ako je tymián alebo bobkový list.
Tradične sú rillety uložené v malej sklenenej alebo hlinenej nádobe a na povrchu zaliate vrstvou sadla, čím sú konzervované.
Pomazánka sa podáva pri izbovej teplote s opečeným chlebom, alebo toasty prípadne s čiernymi olivami a uhorkou.
Niektoré receptúry môžu obsahovať podiel dalšieho mäsa:
Rillety z Orleans - polovica bravčového je nahradená králičím mäsem
Rillety z Le Mans - obsahujú 50% husacieho mäsa
Zloženie
králičie mäso 50%, chudé bravčové mäso a tuk, konzervant: dusitan sodný, prírodná aróma.
Výživové údaje na 100g:
energie: 1667kJ / 404kcal
tuky: 38,3g
- z toho nasýtené 15,6g
sacharidy: 0,3g
- z toho cukry 0,1g
bielkoviny: 14,6g
soľ: 1,14g
Hmotnosť: 180g
Vyrobené vo Francúzsku.